het laatste nieuws

Hazelnoten uit Turkije

Op dinsdag 19 oktober was er in een uitzending van het televisieprogramma Eén Vandaag een indrukwekkende reportage te zien over de hazelnootindustrie in Turkije.

Driekwart van alle hazelnoten die over de hele wereld gegeten worden komt uit Turkije en is onder andere verwerkt in de chocolade-hazelnootpasta en in heel veel chocoladerepen. Volgens de televisie uitzending werken er tienduizenden, heel jonge kinderen elf uur per dag voor € 1,- per uur op de hazelnootplantages.

Omdat wij, als Tony’s Chocolonely, al jarenlang strijden tegen misstanden in de cacao-industrie zijn wij ons elke dag bewust van de verschrikkelijke toestanden rondom de produktie van chocoladerepen. Toch waren wij geschokt bij het zien van deze reportage. Vooral de hoeveelheid kinderen en de manier waarop zij moesten werken voor ‘ons’ chocolade genot maakte een onuitwisbare indruk.

Ook Tony’s Chocolonely heeft sinds een aantal maanden een chocoladereep met hazelnoten. Hazelnoten uit…Turkije. Op zich niet zo vreemd als je bedenkt dat daar de meeste hazelnoten vandaan komen. En we maakten er dan ook geen geheim van dat deze hazelnoten niet Fairtrade gecertificeerd zijn. Die zijn er namelijk niet. De Fairtrade Labelling Organization International FLO, richt zich namelijk alleen op de allerarmste landen en daar hoort Turkije niet bij. En dat is schrijnend, in dit daglicht.

Zoals we in de cacao-industrie al ervaren hebben, geldt het ook voor andere industrieën, dat antwoorden op je vragen niet snel te krijgen zijn. De uitzending stimuleert ons om, als voorvechter van slaafvrije chocolade, de druk op te voeren. En dat doen we branche-breed, en over de hele keten. Alleen daarmee kunnen dergelijke misselijkmakende praktijken worden voorkomen.

We kunnen daarom zeker beloven… hier is zeker niet het laatste over geschreven!

meer lezen?

Twee nieuwe serieuze Classics in donkere melk 42%

Dat is meer cacao en meer impact! Donkere melk? Ja.. da's volle, romige melkchocolade met de kraak en smaak van pure chocolade. Onze nieuwe donkere melkchocolade… lees meer

gaan met die Mondriaan

Komt dat zien.. Tony’s en Mondriaan in de mix! De 100ste verjaardag van kunstbeweging De Stijl vieren we met 'n kleurrijk eerbetoon; onze melkreep in… lees meer

archief

Wil je zelf zoeken in ons nieuwsarchief?
Klik dan hier!

nieuwsbrief