het laatste nieuws

Tony’s bekende bonen

Bonen
Heb je t al gehoord? Binnenkort zitten er alleen nog maar bekende bonen in je Tony’s reep. Dus dan weet je precies waar alle – ja let op alle – cacaobonen in je Tony’s reep vandaan komen. Namelijk van onze partnercoöperaties Kapatchiva en ECOJAD in Ivoorkust en ABOCFA en Suhum Union in Ghana. Maareh, horen we je denken.. dat was toch allang zo? Nou, voor ‘n groot gedeelte van de cacaobonen wel, namelijk die voor de cacaomassa. Maar we konden nog geen cacaoboter maken van onze bekende bonen. Hoe dat zit vertellen we je graag. Maar ga er wel even voor zitten, want ‘t is best een verhaal..

Cacaoboter en cacaomassa
We beginnen bij ‘t begin. Om chocolade te maken heb je cacaomassa en cacaoboter nodig. Hiervoor heb je twee verschillende partijen met cacaobonen nodig. De ene partij cacaobonen wordt verhit en de gebrande cacaobonen worden vermalen tot cacaomassa. Uit de andere partij cacaobonen wordt ‘t vet geperst, de vloeibare olie is de cacaoboter die je chocolade zo lekker romig maakt. Piece of (chocolate) cake, ? Nou, niet als je met bekende bonen wilt werken..

Tussen de grote jongens
De cacaomassa in onze chocolade wordt door Barry Callebaut (de grootste chocolademaker van de wereld) al wel een aantal jaar speciaal voor ons gemaakt met onze eigen bekende bonen. Maar cacaoboter maken met de cacaobonen van onze partnercoöperaties is veel lastiger in de grote fabriek van Barry Callebaut. En, weet je ‘t nog…? We willen juist met een grote chocolademaker samenwerken, want dan is onze manier van chocolade maken een voorbeeld om te volgen voor alle grote chocolade jongens wereldwijd. Want alleen samen maken we chocolade 100% slaafvrij.

Traceer-watteh?
Traceerbare cacaoboter (dus cacaoboter met bekende bonen) staat al lang op onze verlanglijst, maar dat lukte niet alleen. En nu heeft Barry Callebaut toegezegd z’n chocoladefabriek en processen voor ons aan te passen. Er is bij Barry Callebaut ’n cacaobotertank geïnstalleerd helemaal alleen voor Tony’s Chocolonely’s eigen cacaoboter, met…… Tony’s bekende bonen. En er worden nieuwe leidingen aangelegd om de cacaoboter toe te voegen om onze chocolade te maken. Veel werk aan de winkel.. eh chocoladefabriek, maar vanaf november hebben we dan wel bekende bonen voor de cacaomassa en de cacaoboter in alle Tony’s repen. Dus bij ons gaan de discoballen aan!  Yihaaa, camera’s ready, prepare to flash!

Bekende Tony’s boon
En nog even… wat betekent ’t dan precies om een bekende boon bij Tony’s te zijn? Nou, heel veel. Het betekent dat:

  • we weten waar de bonen vandaan komen;
  • er ‘n hogere prijs voor de cacao is betaald;
  • de bonen zijn geoogst door boeren die met elkaar samenwerken in coöperaties;
  • we met de coöperaties langetermijnrelaties hebben;
  • we samenwerken aan ‘n hogere kwaliteit en productiviteit.

Alles met als doel dat de cacaoboeren boven de armoedegrens komen en dat ze ’n duurzaam, leefbaar inkomen kunnen verdienen, waardoor de cacao zonder slavernij en uitbuiting wordt geoogst. En zo maken we chocolade 100% slaafvrij.

Lees hier ’t officiële persbericht (goed gezien, officiëler dan je van ons gewend bent ? ’t Is dan ook een officieel moment).

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

meer lezen?

Twee nieuwe serieuze Classics in donkere melk 42%

Dat is meer cacao en meer impact! Donkere melk? Ja.. da's volle, romige melkchocolade met de kraak en smaak van pure chocolade. Onze nieuwe donkere melkchocolade… lees meer

gaan met die Mondriaan

Komt dat zien.. Tony’s en Mondriaan in de mix! De 100ste verjaardag van kunstbeweging De Stijl vieren we met 'n kleurrijk eerbetoon; onze melkreep in… lees meer

archief

Wil je zelf zoeken in ons nieuwsarchief?
Klik dan hier!

nieuwsbrief