het laatste nieuws

Chocofans, opgelet. We hebben jullie nodig!

Groot probleem met chocolade
Weet je nog..? Er is ’n groot probleem met chocolade. In West-Afrika verdient een cacaoboer zo weinig dat hij en z’n gezin per persoon zo’n 60 cent per dag te besteden hebben. Dat is ver onder de armoedegrens. Omdat ze niet genoeg verdienen, zetten cacaoboeren noodgedwongen kinderen aan ’t werk op hun plantages. In plaats van dat ze naar school gaan, moeten kinderen plukken, tillen, met gevaarlijke messen kappen en met chemische stoffen werken. Op sommige plekken gaat ’t zelfs nog verder dan kinderarbeid, en worden kinderen verkocht om gedwongen op de plantages te werken. Met andere woorden: moderne slavernij. Wij vinden dit niet normaal. Tony’s Chocolonely wil dat 100% slaafvrij de norm wordt in chocolade. Om ’t probleem op te lossen moet iedereen verantwoordelijkheid nemen: cacaoboeren, chocoladebedrijven, winkels, chocofans én de politiek.

Wetsvoorstel tegen kinderarbeid
Over de politiek gesproken.. op dit moment wordt er in de Tweede Kamer een wetsvoorstel tegen kinderarbeid behandeld. Deze nieuwe wet maakt bedrijven verantwoordelijk om onderzoek te doen naar de risico’s op kinderarbeid in hun keten én om deze risico’s vervolgens aan te pakken. Het gaat om de initiatiefwet zorgplicht kinderarbeid. Ja da’s een hele mond vol. Maar wel een mond vol die ons erg aan ’t hart gaat.

UPDATE: YES! Vandaag, 7 februari, is de wet zorgplicht kinderarbeid aangenomen, want ’n meerderheid van de Tweede Kamer stemde VOOR. Vorige week vroegen we jullie om voor de petitie te stemmen en gingen we voor ’t eerste naar Den Haag. Dus hier zijn we trots op! Bedankt voor je steun.

Serieuze oplossing nodig
Kinderarbeid is namelijk een misdrijf. En ‘t wordt tijd dat we het ook zo gaan behandelen. Wetgeving is ’n stok achter de deur om echte verandering en transparantie in de keten teweeg te brengen. Het is de reden waarom Tony’s Chocolonely 11 jaar geleden is opgericht: het falen van het Harkin-Engel protocol uit 2001 waarin grote chocoladebedrijven beloofden om de ergste vormen van kinderarbeid uit de cacaoketen te bannen. Hier is 16 jaar na ondertekening nog steeds niets van terecht gekomen.|

Doe mee en teken de petitie!
Dusss, wij zijn vóór de nieuwe wet, da’s duidelijk. Maar nog niet iedereen in de Tweede Kamer is voor. Het is nog erg spannend of de wet een meerderheid van stemmen krijgt. Op dinsdag 24 januari is het bepalende debat over de wet en op 31 januari wordt er over de wet gestemd. Wij willen er alles aan doen om de wet over de streep te trekken. We hebben ‘n open brief geschreven naar de Tweede Kamer met ons verhaal, lees ‘m hier.. En we roepen jullie, onze chocofans, op de petitie voor deze wet te tekenen. TEKEN HIER.

Jullie handtekeningen bieden wij aan in Den Haag, voorafgaand aan het debat. Zo voeren we samen de druk op! Want als jij ook tekent en de wet het haalt, dan worden chocoladebedrijven* verantwoordelijk gehouden voor kinderarbeid in hun chocolade, en moeten zij laten zien wat ze hiertegen doen. Zo kun jij bewust kiezen, kan de cacaoboer meer verdienen en kunnen kinderen gewoon naar school.

Dus doe je mee? Teken en deel dit bericht! Want alleen samen maken we alle chocolade 100% slaafvrij.

*En… deze wet geldt niet alleen voor chocoladebedrijven, maar voor alle bedrijven. Dus denk ook aan alle kinderen die werken in bijvoorbeeld textielfabrieken, visserij, mijnbouw, elektronica-werkplaatsen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

meer lezen?

Twee nieuwe serieuze Classics in donkere melk 42%

Dat is meer cacao en meer impact! Donkere melk? Ja.. da's volle, romige melkchocolade met de kraak en smaak van pure chocolade. Onze nieuwe donkere melkchocolade… lees meer

gaan met die Mondriaan

Komt dat zien.. Tony’s en Mondriaan in de mix! De 100ste verjaardag van kunstbeweging De Stijl vieren we met 'n kleurrijk eerbetoon; onze melkreep in… lees meer

archief

Wil je zelf zoeken in ons nieuwsarchief?
Klik dan hier!

nieuwsbrief