het laatste nieuws

Onrust in Ivoorkust

Zoals je misschien hebt meegekregen was ‘r afgelopen week onrust in Ivoorkust; één van de twee landen waar Tony’s traceerbare cacaobonen vandaan komen (die tweede is Ghana, dat wist je wel). In meerdere steden kwamen groepen soldaten in opstand. De soldaten waren boos, omdat hun – in januari door de regering beloofde – bonus niet was uitbetaald. Begin deze week kwam het nieuws dat er ‘n akkoord is gesloten tussen de regering en de soldaten. Hopelijk wordt en blijft ‘t hiermee rustig..

Wat voor gevolgen heeft ‘t?
Allereerst heeft de onrust impact op de lokale bevolking en dus op de coöperaties waarmee wij werken. Er heerst ’n gevoel van onveiligheid en belangrijke, publieke plekken waren gesloten, zoals scholen en banken. Roadblocks zorgden ervoor dat wegen en steden niet bereikbaar waren. Dit alles had als gevolg dat belangrijke bijeenkomsten werden afgezegd, zoals ’n grote conferentie over kinderarbeid, georganiseerd door de Amerikaanse overheid.

Er werden ook twee jaarvergaderingen van partnercoöperaties ECAM en Kapatchiva uitgesteld, waar Team Tony’s deze week bij zou zijn. Doordat we ook niet naar de conferentie konden en vanwege veiligheidsoverwegingen, hebben we ons bezoek aan Ivoorkust helaas moeten afzeggen. 

Jaarvergaderingen
De jaarvergaderingen zijn erg belangrijk voor de boeren en voor ons, want dit zijn de bijzondere momenten in ‘t jaar dat we met z’n allen samenkomen. Met als hoogtepunt de ceremoniële overhandiging van de Tony’s premie (dit jaar ruim 550.000 euro voor Kapatchiva) in de vorm van ’n cheque. De onrust heeft geen impact op de uitbetaling van de premie, al hadden we de cheque natuurlijk graag afgelopen woensdag persoonlijk overhandigd. Nog even wachten dus op ’n datum voor de volgende AGM (da’s dus de jaarvergadering).


Vorig jaar bij de jaarvergadering van partnercoöperatie Kapatchiva. 

Serious about people
Dit soort onrust leidt tot reputatieschade voor Ivoorkust en haar inwoners. Ook heeft ’t invloed op de cacaoprijs en dus op de economie van ‘t land. Tony’s loopt hier niet voor weg. We kiezen bewust voor cacao uit Ghana en Ivoorkust, omdat daar de problemen in de cacao-industrie het grootst zijn en we verschil kunnen maken. Want we zijn crazy about chocolate, serious about people.

Met ’t akkoord van deze week hopen we dat het rustig blijft in Ivoorkust. Voor iedereen.

meer lezen?

Twee nieuwe serieuze Classics in donkere melk 42%

Dat is meer cacao en meer impact! Donkere melk? Ja.. da's volle, romige melkchocolade met de kraak en smaak van pure chocolade. Onze nieuwe donkere melkchocolade… lees meer

gaan met die Mondriaan

Komt dat zien.. Tony’s en Mondriaan in de mix! De 100ste verjaardag van kunstbeweging De Stijl vieren we met 'n kleurrijk eerbetoon; onze melkreep in… lees meer

archief

Wil je zelf zoeken in ons nieuwsarchief?
Klik dan hier!

nieuwsbrief