Tony’s routekaart

Routekaart

Op Tony’s routekaart staan onze concrete activiteiten per jaar en onze doelen op de lange termijn. Zo willen we de chocolade-industrie veranderen en 100% slaafvrije chocolade bereiken. 

Tony’s routekaart. Hoe ver zijn we?

Op onze eerste pijler en tweede pijler is de afgelopen jaren ontzettend veel gebeurd: bewustmaken en zelf het voorbeeld geven.

  • 2015 en 2016 waren (wederom) jaren van enorme groei van 66% voor Tony’s Chocolonely.
  • We groeiden in omzet, in aantal verkochte repen en cacao die we verwerken.
  • We bereikten zo’n 4.000 boeren waarmee we in West-Afrika samenwerken. Om onze groei bij te benen kwamen daar in 2016 drie Ivoriaanse boerencoöperaties bij. We werken nu samen met 6 West-Afrikaanse coöperaties in Ghana en Ivoorkust; 2 in Ghana (ABOCFA en Suhum Union) en 4 in Ivoorkust (Kapatchiva, ECAM, Socoopacdi en ECOJAD).
  • We groeiden in bereik van mensen in Nederland en daarbuiten.

Uitdagingen zijn er natuurlijk nog genoeg

Het is ons in 2016 gelukt om ook onze cacaoboter traceerbaar te maken, wat ervoor zorgt dat we het komende seizoen nóg meer bonen gaan afnemen van onze coöperaties. En vanwege de traceerbare cacaoboter kunnen we weer witte chocolade maken. Een echte mijlpaal! En ja, dat betekent ook dat onze befaamde wit framboos knettersuiker terug is.. So-de-knetters!

Uitdagingen zijn er ook nog genoeg op onze routekaart. Zo moeten we hard werken aan productiviteitsverhoging bij de boeren, omdat we zien dat daar nog veel te winnen valt. Ook wordt het heel belangrijk om daadwerkelijk cijfermatig aan te kunnen tonen dat onze vijf samenwerkingsprincipes werken. Gelukkig hebben we inmiddels onze eigen Impact Meter Diara in dienst, die zich daar volop op kan storten. Zij zal zich ook bezighouden met de derde pijler van onze routekaart, het inspireren van de cacaowereld en de chocolade-industrie, omdat we merken dat we daar nog scherpere doelen op kunnen stellen.

Grote bedrijven moeten anders gaan werken, want dat heeft impact op het leven van heel veel cacaoboeren en hun gezinnen in West-Afrika. Onze norm voor samenwerking tussen chocoladebedrijven en boeren laat zich vertalen in 5 samenwerkingsprincipes.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

hallo