onze missie - het probleem

slavernij in cacao

Zo’n 60% van alle cacao die wereldwijd geproduceerd wordt komt uit Ghana en Ivoorkust. Dagelijks werken daar zo’n 2,5 miljoen boeren op cacaoplantages om ervoor te zorgen dat wij kunnen genieten van ons luxe chocolaatje bij de koffie. Maar de glitter en glamour op West-Afrikaanse cacaoplantages is ver te zoeken.

het leven van een cacaoboer

Van een reep die wij voor €2,50 in de supermarkt kopen verdient de boer uiteindelijk maar ongeveer €0,12. Het bedrag dat aan het einde van het jaar op zijn loonstrookje staat komt meestal niet veel hoger uit dan €1.000,-. Met een gezin van gemiddeld 6 personen komt dit neer op minder dan €1,- per persoon per dag. Een bedrag dat ver onder de armoedegrens ligt.

jaarsalaris

 

Dat het zo ongelijk verdeeld is in de cacaoketen vinden wij maar gek. Helaas is het probleem niet zo simpel op te lossen. Iedereen let graag op z’n portemonnee: zowel de choconsument als de chocoladeproducent. Wat veel chocoladeliefhebbers niet weten is dat deze wisselwerking voor de cacaoboer helemaal niet voordelig is: doordat de prijs die de boer voor zijn cacao ontvangt zo laag ligt kan hij niet investeren in zijn plantage. Daar komt bij dat veel boeren nog niet zo georganiseerd en professioneel zijn dat ze zich sterk kunnen maken naar bijvoorbeeld afnemers of financierders. Gevolg? Lage productie, armoede en zelfs (kind)slavernij. En daar willen wij iets aan veranderen. Ons doel is om deze keten te doorbreken zodat iedereen onbezorgd kan genieten van chocolade.

slavernij

Maar wat is dat eigenlijk, slavernij? Wij houden de volgende definitie aan:

Elke vorm van gedwongen werk en/of werk waarvoor niet betaald wordt. Inclusief elke vorm van illegale kinderarbeid.

 

Ondanks dat er in 2001 het Harkin-Engel verdrag is getekend met het doel binnen 10 jaar de ‘worst forms of child labor’ te elimineren door een aantal internationale chocoladebedrijven, werken er op dit moment in Ivoorkust en Ghana zo’n 2,3 miljoen kinderen. Niet al het werk is illegaal. Wanneer een kind na schooltijd op de plantage van zijn ouders werkt bijvoorbeeld is er sprake van child work. Maar wanneer het gaat om gevaarlijk werk of als het kind door dit werk niet naar school kan gaat het om child labor: dit is illegaal.

Zo’n 460.000 mensen werken onder omstandigheden die verboden zijn door de wet en internationale verdragen. Vier-honderd-zestig-duizend!