onze missie - samen maken we 100% slaafvrij de norm in chocolade

Samen maken we 100% slaafvrij de norm in chocolade. Niet alleen in onze repen, nee, in alle chocolade wereldwijd. Om dit voor elkaar te krijgen hebben we een routekaart opgesteld die bestaat uit drie pijlers.

1 – Tony’s maakt bewust

We willen alle chocoladeliefhebbers bewust maken van de ongelijkheid in de cacao­sector. Als de retail én consumenten eisen stellen en actief vragen naar eerlijke chocolade, nemen chocolademakers eerder hun verantwoordelijkheid om dat waar te maken.

Sinds onze oprichting in 2005 stellen we misstanden in de chocoladewereld aan de kaak: we zoeken de pers op, voeren discussie met andere chocolademakers en gaan het gesprek aan met chocofans om het probleem bespreekbaar te maken. We willen iedereen vertellen dat het ‘r oneerlijk aan toe gaat in de chocoladewereld. We hopen zoveel mogelijk chocofans bewust te maken van de misstanden in de chocoladewereld en te overtuigen dat het echt anders moet. Door onze chocoladerepen te verdelen in ongelijke blokjes bijvoorbeeld willen we deze discussie aanwakkeren.

2 – Tony’s geeft ’t voorbeeld

Wij geven het voorbeeld en laten zien dat je ook commercieel succesvol chocolade kan maken zonder slavernij en uitbuiting. We investeren in langetermijnsamenwerking met cacaoboeren om van elkaar te leren en elkaar te helpen, we maken betere prijsafspraken en trainen cacaoboeren om hun oogst­-opbrengsten en hun organisatie te verbeteren. Ook stimuleren we bijvoorbeeld voorlichting: zodat boeren bewust worden dat kinderarbeid écht niet normaal is en om de positie van vrouwen te verbeteren. We maken chocolade van traceerbare cacaomassa.

Als je iets wilt veranderen moet je zelf het goede voorbeeld geven. Daarom doen we onderzoek hoe we onze impact kunnen vergroten en is al onze chocolade niet alleen Fairtrade-gecertificeerd, maar  kopen we sinds 2012 onder de naam ‘Bean to Bar’ onze cacao rechtstreeks in bij boeren in Ghana en Ivoorkust waar wij een langetermijnrelatie mee hebben. Voor de boer betekent dit dat hij zeker weet dat ‘ie zijn cacao voor lange tijd en een goede prijs aan ons kwijt kan. En wij kunnen jou precies vertellen waar de cacao in jouw reep vandaan komt.

3 – Goed voorbeeld doet volgen

Een 100% slaafvrije chocoladewereld kunnen we niet alleen creëren. Daarom willen we laten zien dat chocolade maken écht anders kan. We inspireren anderen om in actie te komen en we zijn actief op zoek naar partners die ons model willen volgen. We verhogen de druk op de industrie door de dialoog te voeren met de politiek, ngo’s en wetenschap.

Door een schaalbaar en winstgevend handelsmodel te ontwikkelen in West-Afrika willen we andere chocolademakers inspireren om op een eerlijke manier zaken te doen. Zodat iedereen in de chocoketen krijgt waar hij recht op heeft. Help ons bewijzen dat het kan!

Benieuwd hoe dat ‘r dan uitziet en hoe ver we zijn op onze routekaart? Klik!

Bewaren

Bewaren