Afbeelding van de filmposter van TONY de film

TONY vertelt ’t verhaal over ’t ontstaan van Tony’s Chocolonely. Hoe de journalisten van de Keuringsdienst van Waarde er tien jaar geleden achter kwamen dat het flink mis is in de cacao-industrie. Dat er kindslaven werken op de cacaoplantages in West-Afrika, dat chocolade-eters zich daar totaal niet bewust van zijn en dat chocolademakers hier geen verantwoordelijkheid voor voelen en nemen. De journalisten vinden dat het anders moet. ‘TONY’ vertelt het echte verhaal over sociaal ondernemen, over ‘t veranderen van een industrie en het oplossen van ’n wereldprobleem, hoe moeilijk dat is en dat dat tijd kost.

Van april t/m juni 2016 draaide TONY in 42 bioscopen door ’t hele land. En daar zijn we best wel trots op. Nu kun jij ‘m ook thuis bekijken, gewoon vanaf de bank, via verschillende video on demand-kanalen. Met je vrienden, de buurvrouw of je favoriete collega. En hij gaat erg goed samen met ’n reepje popcorn discodip..

Nieuwsgierig? Kijk hieronder de trailer...

Kijk ‘m via video on demand:

Heb je ‘n video on demand-abonnement bij KPN, Philips, Samsung, Vodafone, LG, Online.nl of Glashart? Kijk TONY via je persoonlijke account.

TONY is ook beschikbaar via:

Nieuwsgierig? Kijk hieronder de trailer...

Wil je na 't zien van de film je spreekbeurt over Tony's houden? We helpen je 'n handje: spreekbeurtpakket

Vragen over TONY

 • Waarom is 'r een film gemaakt?

  Slaafvrije chocolade is nog verre van normaal. En dat is niet normaal. Nog maar heel weinig mensen weten van de misstanden in de cacao-industrie. Met de film TONY maken we mensen bewust van het probleem en kunnen we het verhaal vertellen met de achtergrond die nodig is om het echt te snappen. Hoe complex en ingewikkeld 't is, maar ook hoe nodig het is, dat er wat verandert. In een film kun je het hele verhaal laten zien en laten voelen.

 • En waarom juist nu een film?

  De film TONY is gemaakt ter gelegenheid van tien jaar Tony’s. Na tien jaar zijn veel mensen vergeten of weten überhaupt niet waarom deze reep eigenlijk ooit op de markt gekomen is. We willen 't verhaal achter het ontstaan van de reep opnieuw vertellen. De film is gemaakt door regisseur Benthe Forrer. Zij was tien jaar geleden als producent van de Keuringsdienst van Waarde betrokken bij het ontstaan van de reep. Benthe heeft volledige vrijheid gekregen in het regisseren van de film. Het is geen film ‘door’ Tony’s, maar een film ‘over’ Tony’s.

 • Wat doet Tony’s Chocolonely om de problemen aan te pakken die we zien in de film?

  De routekaart van Tony’s Chocolonely op weg naar 100% slaafvrije chocolade bestaat uit drie pijlers:        

  1. Tony’s maakt bewust
  2. Tony’s geeft het voorbeeld
  3. goed voorbeeld doet volgen

  Wij willen dat alle chocolade wereldwijd 100% slaafvrij wordt. Daarom geven we ’t goede voorbeeld aan de grote chocoladejongens (de grote chocolademerken en - verwerkers die samen de macht in de cacao-industrie in handen hebben). Pas als zij ons voorbeeld gaan volgen, wordt 100% slaafvrije chocolade normaal. We moeten een schaalbaar voorbeeld zijn, en volgen dus de keten van de grote jongens. We halen onze cacao uit West-Afrika en we werken samen met de grote chocolademaker Barry Callebaut. Deze weg duurt langer, maar heeft op termijn de grootste impact. Hiervoor hebben we 'n recept voor slaafvrije cacao met 5 samenwerkingsprincipes.

  Tony’s Chocolonely bereikt nu ruim 2.000 boeren met deze manier van chocolade maken. In totaal werken er 2,5 miljoen cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust. Om de sociale impact te realiseren die we willen, inspireren we anderen om in actie te komen en zijn we actief op zoek naar partners die ons model volgen.

Eerlijk delen

In ons eentje maken we onze chocolade slaafvrij, maar samen maken we alle chocolade 100% slaafvrij. Dus we vragen jou met ons mee te doen. Want hoe meer mensen kiezen voor slaafvrije chocolade en ons verhaal delen, hoe eerder 100% slaafvrije chocolade normaal wordt. Uiteindelijk bepaal jij. Doe je mee en deel je ’t verhaal van TONY?